Hoe kijkt het bestuur terug op de pilottrekking?

Onze drie bestuursleden zijn allen liefhebbers van muziek én zelf (amateur)muzikanten. Hoe hebben zij deze pilot ervaren? We vragen het aan Jean Leveau, secretaris van de Nationale Muziekloterij:

Is dit uw allereerste ervaring met het organiseren van een (goede doelen) loterij?

Ik werk mee bij lokale acties in de gemeenschap en dan met name de geldverwervingsacties voor de (muziek)vereniging. Door de jaren heen heb ik zelf ook wel loten gehad, maar het organiseren van een dergelijke loterij was voor mij de eerste keer.

Hoe heeft u de aanloop naar het organiseren van de trekking ervaren?

Het blijft altijd een uitdaging om iets nieuws aan te gaan. Maar we hebben als initiatiefnemers de onzekerheden omarmd en gezamenlijk ons beste beentje voorgezet. We geloven heilig in onze missie: de toekomst van muziek(maken) in onze samenleving waarborgen door muziekverenigingen een duurzaam inkomen te bieden middels deelname aan de Muziekloterij. De samenleving is immers sterk veranderd: Er worden minder kinderen geboren en deze hebben de keuze uit een bijna oneindig scala aan cultuurvormen en sport. Je moet als muziekvereniging ook de jeugd blijven trekken en daar zijn investeringen voor nodig. En dat in een tijd waarin subsidies teruglopen en de aandacht voor (het belang van) muziekonderwijs verzwakt. Daarnaast hebben bestuur en leden van een muziekvereniging geen tijd meer om de straat op te gaan en kleinigheden te verkopen om zo het inkomen van de vereniging aan te vullen. Een duurzaam extra inkomen is dan ook een uitkomst. En de Nationale Muziekloterij ondersteunt daarbij.

Het is dus met name belangrijk dat je als initiatiefnemers het enthousiasme over kan brengen op de deelnemende verenigingen. Zij moeten immers zelf de kans van slagen in hun eigen omgeving inzien om het enthousiasme ook weer over te brengen op potentiële lotenkopers. Hoe krachtiger een muziekvereniging zich dus inzet voor de Muziekloterij, hoe meer succes zij zullen boeken. Het onverwacht grote aantal deelnemende verenigingen tijdens de afgelopen pilottrekking laat zien dat we dit als bestuur goed hebben opgepakt. En vervolgens zijn deze verenigingen er zelf ook goed mee aan de slag gegaan. Zonder hun inzet hadden we de pilot niet zo succesvol kunnen afsluiten.

Vanaf november 2018 ging alles dan echt van start. Hoe vond u de contacten?

De goede onderlinge samenwerking en communicatie tussen bestuur en deelnemende verenigingen geeft vanaf de start duidelijk energie. De persoonlijke benadering, vanuit bestuur aan de deelnemende verenigingen en vice versa, heeft een amicale sfeer gecreëerd. Allen hebben we hetzelfde doel voor ogen. Het (h)erkennen van de problematiek waarmee muziekverenigingen kampen, geeft power en bevordert de intentie om deel te nemen. Door het intensieve contact met en de begeleiding van de verenigingen is het proces in goede communicatie met elkaar verlopen.

Hoe kijkt u terug op deze ervaring en de trekking?

Het signaleren van belemmeringen en het aanbrengen van verbeterpunten heeft bijgedragen aan het succes van deze Muziekloterij pilot. Daar kunnen we trots op zijn! Het is nu zaak de inzichten en ervaringen uit de pilot verder door te zetten en te werken aan de voortgang en toekomst van de Nationale Muziekloterij. Het is het meer dan waard om vol enthousiasme verder te werken aan de grondlegging van de Muziekloterij. Met name de hedendaagse communicatiemiddelen bieden hier kansen. Bereikbaarheid van mensen is optimaal en de wil om te delen waar jij achter staat is groter dan ooit. We blijven ons dan ook inzetten voor een duurzaam bestaan van dit goede doel: (blaas)muziek beoefening bereikbaar laten blijven voor iedereen en daardoor de omgeving ervan laten genieten. Muziek werkt verfrissend en geeft positieve energie voor geest, lijf en leden van ieder mens afzonderlijk.

Met muzikale groet,

Jean Leveau, secretaris Nationale Muziekloterij